دومین کنگره شعر پیامبر مهربانی امروز و فردا در زاهدان برگزار می‌شود

9 زبان در وصف پیامبر مهربانی

همه دیوان‌های شاعران مسلمان از قرون گذشته تا حالا، فصلی مشترک دارد؛ ستایش آن والا پیامدار، پیامبر مهربانی‌ها محمد(ص). به همین فراخور، شعر در پهنه ادبیات اسلام یکی از محورهای وحدت را همواره مورد توجه قرار داده و از این مسیر بر همدلی تاکید کرده است.
کد خبر: ۱۱۰۹۴۵۲
9 زبان در وصف پیامبر مهربانی
امروز و با وجود استقرار گفتمان‌های افراطی و قرائت‌های انحرافی از دین مبین اسلام که به صورت بروز و ظهور گروه‌های تکفیری رخ نموده است، ضرورت تمرکز بر این عامل وحدت‌آفرین بیش از هر زمان دیگری یادآوری می‌شود. بدیهی است که ادبیات به‌خاطر گستره نفوذ خود از معبر زبان‌های خویشاوند می‌تواند یکی از مهم‌ترین رسانه‌های موجود برای نیل به هدف وحدت‌آفرینی باشد. با این حال، و با وجود برگزاری کنگره‌ها و جشنواره‌های مختلف ارزشی، جای رویدادی که به صورت متمرکز به این عامل وحدت بین مسلمانان بپردازد، خالی بود تا این‌که سال گذشته، هفته وحدت به عنوان بزنگاه مهمی در تقویم مسلمانان، همزمان شد با برگزاری نخستین کنگره شعر پیامبر مهربانی در زاهدان؛ کنگره‌ای که دومین دوره برگزاری‌اش را از امروز و در همان شهر آغاز خواهد کرد. منتها دومین کنگره، تفاوت‌های عمده‌ای با نخستین دوره آن دارد.

عشق به 9 زبان در سخن است

دومین کنگره شعر پیامبر مهربانی، خلاف دوره نخست که به صورت ملی برگزار شد، گستره‌ای فراملی دارد.

به گزارش جام‌جم، در این دوره از کنگره، 9گروه زبانی شرکت کرده‌اند؛ محمود اکرامی‌فر که دبیر دومین دوره است می‌گوید کار را از چهار ماه پیش آغاز کرده‌اند و از بین بیش از هزار اثر در زبان‌های 9گانه اردو، پشتو، سیستانی، بلوچی، فارسی، کردی، عربی، ترکی و ترکمنی، آثاری را برگزیده‌اند و به مرحله دوم فرستاده‌اند. آثار ترکی و ترکمنی را اسماعیل امینی به داوری نشسته، شعرهای سیستانی و بلوچی را به ایران‌زاده سپرده‌اند، سروده‌های عربی و کردی به موسی بیدج رسیده و داوری شعرهای فارسی هم که تنها بخشی است که در دو بخش آثار کهن و نو بررسی شده، در بخش کهن به عبدالجبار کاکایی و دلبری و در بخش سروده‌های نو به مصطفی علی‌پور و منوری واگذار شده است.

آن‌طور که دبیر جشنواره از اهداف برپایی این کنگره می‌گوید می‌توان دریافت که اتکا بر صفت مهربانی پیامبر در عنوان این رویداد، مبتنی است بر همان بازگرداندن قرائت‌های مختلف و گاه افراطی به این تحلیل که مسلمانان با هر باوری بر این نکته متفق‌القولند که مهم‌ترین صفت پیامبر، عطوفت و مهر او بوده است. اکرافی‌فر در این باره می‌گوید: «ما در این کنگره بر مهر اسلام تاکید کردیم چراکه معتقدیم تمرکز بر این مهر، می‌تواند عامل همگرایی و همسویی بین سنی و شیعه باشد.» او درباره آثار راه‌یافته به مرحله دوم داوری‌ها می‌گوید: «30 شعر به زبان بلوچی، 20شعر به زبان سیستانی، 40 اثر در زبان ترکی، 30 اثر در اردو، 15اثر در ترکمنی، 10 شعر در پشتو، 50اثر عربی و نهایتا 20 اثر نیز در کردی. البته در زبان فارسی نیز به تفکیک شعرهای کلاسیک و نو، 40 اثر کلاسیک 25 اثر نو به مرحله دوم داوری‌ها رسیده‌اند. این آثار، از بین بیش از هزار اثر انتخاب شده‌اند».

اکرامی‌فر درباره جزئیات افتتاحیه و دیگر برنامه‌های این کنگره می‌افزاید: «چند سخنرانی ادبی و علمی درباره نسبت سیره پیامبر و ادبیات در برنامه گنجانده شده است. مراسم گشایش کنگره نیز با شعرخوانی همراه خواهد بود و پس از آن برگزاری کارگاه‌های آموزشی از دیگر برنامه‌هاست».

این شاعر و منتقد ادبی از انتشار آثار منتخب این دوره از کنگره در قالب کتابی خبر می‌دهد و البته می‌گوید که علاوه بر آثار منتخب، این کتاب دربردارنده دیگر شعرهایی نیز در نعت پیامبر خواهد بود.

پیامبر؛ محور وحدت

این‌که کنگره شعر پیامبر مهربانی در استان سیستان و بلوچستان برگزار می‌شود، خود حامل پیام مهمی در گسترش وحدت بین شیعه و سنی است.

مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان با اشاره به این‌که پیامبر به مانند قرآن محور وحدت بین مسلمانان است، می‌گوید: «این کنگره با هدف تقویت وحدت و همگرایی و برادری اقوام مختلف ایرانی و کشورهای همسایه ایران بخصوص مسلمان برگزار می‌شود. پیامبر به مانند قرآن، محور وحدت است. از همین رو در کنگره دوم تصمیمی اتخاذ شد که به جای شرکت‌دادن آثار فارسی، زبان‌هایی را که مسلمانان همسایه به آنها سخن می‌گویند و اثر تولید می‌کنند در این دوره بگنجانیم».

حسین مسگرانی با اشاره به‌تازگی‌های برگزاری چنین کنگره‌ای، می‌افزاید: «به پیامبر اسلام در قالب جشنواره‌ها و رویدادهای مختلف پرداخته شده است اما اگر دقت کنید اغلب این رویدادها در حوزه‌های اعتقادی و فکری رخ داده است و در ادبیات و هنر برپایی چنین کنگره‌ای کم‌سابقه است».

او از سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، بنیاد شعر و ادبیات داستانی کشور و چند نهاد دیگر به عنوان مشارکت‌کننده‌ها در برپایی دومین کنگره شعر پیامبر مهربانی نام می‌برد.

شعر درباره پیامبر جشنواره‌ای نیست

یکی از داوران این دوره از کنگره شعر پیامبر مهربانی از آثاری که به دبیرخانه رسیده و به دست او سپرده شده تا به داوری‌شان بنشیند، ذوق‌زده شده است. او می‌گوید تنوع آثار در زبان و در موضوع شگفت‌انگیز بوده.

اسماعیل امینی که قضاوت آثار ترکی و ترکمنی را برعهده داشته، در این باره می‌گوید: «شعرهای ترکی که به دستمان رسید، با گویش‌های مختلف ترکی همراه بود؛ هم استامبولی و هم آذربایجانی و هم ترکمنی و نیز با رسم‌الخط‌های مختلف. این آثار هم به لحاظ درون‌مایه متنوع بودند و هم در رویکردهای زبانی. هم نگاه عرفانی و فلسفی به نعت پیغمبر می‌بینیم و آثاری که با نگاهی سیاسی و اجتماعی و به‌روز مبتنی بر عدالت‌گرایانه‌بودن روش پیامبر سروده شده‌اند. به لحاظ زبانی هم، هم زبان کهن بین آثار دیده می‌شود و هم زبان و شیوه‌های نو».

این شاعر و منتقد ادبی آثار ارسال‌شده به دبیرخانه دومین کنگره شعر پیامبر مهربانی را مبرا از برچسب شتابزده و جشنواره‌ای معرفی می‌کند و می‌گوید: «شاعران مسلمان همواره درباره پیامبر اسلام شعر نوشته‌اند و از این رو می‌شود گمان برد که این شعرها را از پیش سروده‌اند و نه برای شرکت در این کنگره. شعرهایی که برای جشنواره‌ها نوشته می‌شوند، خود را لو می‌دهند.»

دومین کنگره شعر پیامبر مهربانی، که مسئول علمی آن مصطفی محدثی خراسانی است، امروز سیزدهم آبان‌ماه ساعت 9 صبح در تالار سینمایی فرهنگی هلال احمر زاهدان آغاز به کار می‌کند و اختتامیه آن نیز فردا پنجشنبه برگزار خواهد شد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها