: مرکز مطالعات سایبر مرکز علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی چندی پیش نشستی را با عنوان و موضوع بررسی کارکرد وبلاگ در روزنامه نگاری سایبر و سیستم های مدیریت وبلاگ (CMS) برگزار کرد.
کد خبر: ۱۱۹۳۶۰

در این نشست مدیر پرشین بلاگ ، دکتر ضیایی پرور و سروری نژاد مدیر سایت گردون به عنوان طرف های اصلی بحث حضور داشتند. هر چند به نظر می رسد جای محققان دیگر حوزه روزنامه نگاری سایبر و دنیای مجازی در این نشست خالی بوده است و پربار شدن مباحثاتی از این دست بی تردید نیازمند حضور جامع افراد است. آنچه می خوانید گزارشی است از آنچه در این نشست مطرح شد.
رنسانس اینترنتی!
مهدی بوترابی ، مدیر پرشین بلاگ در این نشست با اشاره به فراز و نشیب های وبلاگ نویسی در ایران و بیان این که گروه های اول وبلاگ نویس ، اغلب خبرنگاران و روزنامه نگاران بودند ، گفت : در دوره اول ، وبلاگ از سوی دولت و حکومت شناخته نشد ، به همین دلیل گروههایی که ابتدا وارد این فضای شدند ، باتوجه به این که اغلب روزنامه نگار بودند ، تاثیری کاملا سیاسی بر آن گذاشتند.
بتدریج برخوردهایی با این پدیده شکل گرفت که منجر به سکوت رسانه ای نسبت به وبلاگ نویسی شد که حکومت نیز نظری نسبت به وبلاگ اعلام نمی کرد و از طرفی خود وبلاگ ها هم نگاهی سیاسی به این فضا داشتند که همه این عوامل موجب عدم رشد این فضا شد. وی ادامه داد: این روند عدم رشد ، اندکی بعد ، با فعالیت های صداوسیما ، رسانه ها و خبرگزاری های دیگر رفع شد ، نقطه اوج این مساله خبرگزاری ایکنا بود که با همکاری صداوسیما ، در برگزاری جشنواره وبلاگ نویسان قرآنی ، تبلیغاتی برای وبلاگ صورت داد و این چنین موج وبلاگ نویسی ، توسعه پیدا کرد.
ولی طی هفت هشت ماه گذشته دوباره این موج اندکی خوابیده و تعادل در این فضا ایجاد شده است. بوترابی با اشاره به مساله کپی رایت در اینترنت ، گفت : ما در این خصوص ، هم باید قوانین داخلی و هم قوانین بین المللی را رعایت کنیم. زمانی که امروزه ، بلاگرها به فضای مجازی وصل شوند ، عملا به قوانین بین المللی متصل می شوند و در حقیقت از نوعی اقتدار دولتها بر اینترنت دور شده ایم. مدیر پرشین بلاگ اظهار کرد : امروز در محیط وب ، قدرت ، ثروت و دانش دوباره توزیع می شوند و مرزهای جنسیتی ، قومی و اقتصادی رنگ می بازند.
به این ترتیب ما هم اکنون در یک رنسانس اینترنتی و قاره جدیدی قرار داریم که در آن اتفاق عظیمی در حال رخ دادن است. ولی متاسفانه ایرانیان به دلیل موانع داخلی ، برای این عصر جدید ، آمادگی ندارند. بوترابی به مهمترین آسیبهای وبلاگ نویسی اشاره کرد و گفت : "عوام گرایی و نگاه متولی گرایانه در محیط وب ، از مهمترین آسیبهاست. به این صورت که هر کس فکر می کند می تواند از هر منظری متولی محیط وب شود و نسبتهایی با این موضوع دارد. وی با اشاره به نقش وبلاگ نویسان در مقابله با تحریف نام خلیج فارس ، بر لزوم درک حساسیت های اجتماعی در محیط وب ، از سوی وبلاگ نویسان تاکید کرد.
شهروندان وبلاگ نویس
در ادامه این نشست ، حمید ضیایی پرور ، پژوهشگر حوزه وبلاگ ها با اشاره به اهمیت کاربرد وبلاگ در رشته ارتباطات گفت : ایرانیان دارای پتانسیل ومزیت نسبی در وبلاگ نویسی هستند. در زمانی آنها در رتبه چهارم و اکنون در رتبه دهم تا دوازدهم وبلاگ نویسی قرار دارند. به این ترتیب یکی از فناوری های روزنامه نگاری سایبر ، مهارت های وبلاگ نویسی است. پژوهشگر حوزه وبلاگها با تاکید بر پتانسیل های وبلاگ برای انتشار اخبار و کاربردهای علمیاتی آنها برای خبرنگاران گفت : "انتقال مطالب و مقالات روزنامه نگاران به وبلاگ ، خود موجب ایجاد بانک مقالات و آرشیو مطالب منتشر شده می شود. به این صورت مطالب براحتی در هر زمان و مکانی قابل دسترس است. با این تفاوت که امکان جستجوی مطالب نیز فراهم است. در نهایت نیز وبلاگ می تواند به پورتال و دروازه ورودی افراد به دنیای اینترنت تبدیل شود. "ضیایی پرور درباره کاربرد وبلاگ در سایبر ژورنالیسم ، گفت : اطلاع رسانی ، تفریح و سرگرمی ، نقد ، تعامل و ارتباط ، انتقال اطلاعات و دانش ، تکنیک و تکنولوژی از ویژگی های رسانه است. این در حالی است که وبلاگ نیز دارای تمام این ویژگی هاست. بنابراین می توان گفت که وبلاگ یک رسانه جایگزین در برابر رسانه های جریان اصلی است که نقاط خلاء محتوایی دیگر رسانه ها را پر می کند. "وی درباره تاثیر وبلاگ بر رسانه ها ، تاکید کرد: سوژه یابی ، اعتبار منبع ، خطدهی ، نقل قول مستقیم و غیرمستقیم ، کپی رایت در فضای وبلاگ ها ، محو شدن بخش اخبار ویژه در رسانه ها و همچنین افزایش سطح توقع مخاطبان از جمله این تاثیرات است. پژوهشگر حوزه وبلاگ ها افزود: وبلاگ در بخش اخبار وبلاگی از طریق چک کردن و در بخش دیدگاه ها از طریق نقل قول مستقیم می تواند منبع و مرجع افراد باشد. ضیایی پرور ، نقش وبلاگ ها در جنگ امریکا و عراق ، موضوع خلیج فارس ، انتخابات ، سونامی ، کاترینا ، جنگ لبنان و... را مصادیقی از کارکردهای ژورنالیستی وبلاگ عنوان کرد. وی دلیل عمده روآوردن روزنامه نگاران به وبلاگ نویسی را اخبار منتشر نشده و سانسور شده در روزنامه ها دانست و گفت : این مساله موجب ورود طیف جدیدی از روزنامه نگاران آماتور به وبلاگ نویسی با عنوان "شهروندان وبلاگ نویس " شده است.
وی همچنین بر جای خالی وبلاگ در دروس ارتباطات دانشگاه ها و جای خالی مرکز آموزش سایبر ژورنالیسم و روابط عمومی سایبر و فناوری های ارتباط با خبرنگاران تاکید کرد و افزود: وبلاگ تمرین روزنامه نگاری آنلاین و سایبر است. ضیایی پرور درخصوص کاربرد وبلاگ برای روزنامه نگاران گفت : ایجاد بانک اطلاعاتی آنلاین ، پورتال اختصاصی برای ورود به اینترنت ، انتشار مطالب منتشر نشده ، دریافت بازخورد یا نظرات مخاطبان و به دنبال آن ، ارتقای کیفیت محتواهای مطالب ، انتشار دائمی مطالب روزنامه نگار، قدم گذاشتن به عرصه روزنامه نگاری بین الملل ، افزایش حیطه مسوولیت اجتماعی روزنامه نگار و همچنین کسب مهارت های سایبری و ابزارهای مولتی مدیا از جمله این کاربردهاست .
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها