کد خبر: ۱۲۴۶۴۱۳
برای اثبات کارآمدی دو دوره کافیست

مجلس شورای اسلامی یکی از نمادهای نمایش قدرت مردم و اعمال اراده عمومی ملت از طریق انتخاب نمایندگان در نظام مردم سالاری دینی به شمار می رود . انتخابات مجلس شورای اسلامی به مردم این فرصت را می دهد تا با انتخاب نمایندگانی توانمند و کارامد که از متن جامعه برخاسته اند بتوانند در تعیین سرنوشت خود دخالت و ورود داشته باشند . اگر مجلس را مصداق عصاره ملت بدانیم در آن صورت نمایندگان مجلس به مثابه وکلای مستقیم مردم هستند که با ورود به خانه ملت علاوه بر وظیفه مهم قانون گذاری ، نظارت بر حسن اجرای قوانین در سایر قوا را نیز عهده دار هستند.

با چنین نگرشی اولا جایگاه ممتاز مجلس به عنوان خانه ملت کاملا مبرهن و آشکار است و ثانیا این مردم هستند که پس از عبور داوطلبان از مراحل بررسی نهادهای اجرایی و نظارتی و اعلام تایید صلاحیت آن ها می توانند از قدرت حق رای خود استفاده کرده ، نامزدهای شایسته و کارامد را برای تکیه بر کرسی های بهارستان انتخاب نمایند . مزیت انتخابی بودن اعضای مجلس این است که مردم متناسب با شعارها و برنامه های اعلامی نامزدها با آگاهی و شناخت عمیق و دقیق به فرد مورد نظر خود رای می دهند .

طبیعی است فرد پیروز در انتخابات مکلف و متعهد است به شعارهاو برنامه های خود براساس عهدی که با مردم بسته است عمل نماید و این همان بزنگاه اعمال قدرت مردم است که نمایندگان مجلس مکلف اند به آن احترام گذاشته و پای بند باشند.به عبارتی دیگر چنان‌که نماینده ای اعم ازاصول گرا یا اصلاح طلب در ۴سال حضور در بهارستان نمره قبولی کسب نکند مجددا این مردم هستند که می توانند با دادن کارت قرمز و عدم انتخاب وی قدرت و اراده جمعی خود را به نمایش بگذارند .

از طرفی چنان‌که نماینده منتخب در عمل به و عده ها و شعار هایش موفق بوده باشد در آن صورت باز این مردم‌ هستند که به وی فرصتی مجدد می دهند تا در خانه ملت برای یک دوره دیگر حضور داشته باشد و به مردم خدمت نماید .تبلور یافتن چنین کارکردی پیام مردم به نمایندگان است که ما با شناخت ، ارزیابی و انتخاب اگاهانه درباره نامزدهای نمایندگی مجلس ، ازحق انتخاب خود درست استفاده می کنیم .صرف نظر از حق انتخاب و اعمال قدرت مردم در انتخاب نمایندگان مجلس که بسیار مهم و شاخصی از دموکراسی دینی محسوب می شود محدود شدن عرفی سال های حضور نمایندگان در مجلس شورای اسلامی به دو دوره همچون ریاست جمهوری نکته مهمی است که نبایستی از آن غافل شد . هر چند در این باره خلاء قانونی وجود دارد با وجود این به نظر می رسد مردم می توانند به عنوان حلقه مکمل نمایش قدرت و حق انتخاب خود از آن استفاده نمایند .

به عقیده بسیاری از کارشناسان و تحلیل گرانی که به گردش عادلانه نخبگان در اداره امور جامعه و پویایی و بالندگی ساختارهای سیاسی قدرت نگاهی آسیب شناسانه دارند دو دوره نمایندگی برای خدمت به مردم ایده آل است مقوله ای که با مناسبات عرفی و ملاحظات تقویت اراده انتخابی مردم همخوانی دارد.

بدین ترتیب هم مردم با انتخاب فرد نماینده برای دو دوره متوالی انتخاب هوشمندانه خود را نشان داده ، قدردانی افکار عمومی از عملکرد مثبت نماینده وفادار به وعده ها و برنامه های اعلام شده اش را ابراز داشته اند و‌هم فرد نماینده در بازه زمانی ۸ساله هر آنچه که در توان‌داشته برای خدمت به حوزه انتخابیه اش و کشور به کار گرفته و کارآمدی خود را به اثبات رسانده است . از طرفی فردی که دو دوره متوالی تجربه نمایندگی مجلس شورای اسلامی را در کارنامه خود دارد پس از تجربه حضور ارزشمند در خانه ملت می تواند با فرصت دادن به نیروهای تازه نفس و‌کارآمد برای حضور در مجلس ، خود در سنگری دیگربه کشور و اهداف عالیه نظام خدمت نماید .

از منظر گردش نخبگان بسیار زیبا و مطلوب است تا مردم شاهد آن باشند نمایندگان محترمی که دو دوره متوالی در مجلس حضور داشته اند با احترام و پاس داشتن حق انتخاب مردم خود به طور ارادی و در حرکتی عرف ساز برای بار سوم نامزد نشوند تا بدین ترتیب بسترهای لازم را برای ورود نمایندگان تازه نفس به مجلس مهیا سازند و به مردم این فرصت را که اساسا از حقوق مسلم خودشان هست بدهند تا چهره های جدید را راهی بهارستان نمایند. چنین بصیرتی نه تنها از آفت شبه انتصابی شدن حضور متوالی برخی نمایندگان در مجلس پیشگیری می کند که تسهیل کننده حضور نیروهای کارامد و با انگیزه تر در مجلس شورای اسلامی خواهد شد. بدون شک پیام چنین تصمیمی احترام به جمله گرانسنگ شهید والامقام دکتر بهشتی است که با صدای رسا اعلام داشت ما شیفتگان خدمتیم نه تشنگان قدرت .


دکتر مراد عنادی تحلیل گر ارشد مسائل سیاسی و رسانه

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها