معاون سابق وزیر خارجه در گفتگو با جام جم آنلاین:

خاتمه جنگ در دست ترامپ نیست

ابراهیم رحیم پور معاون اسیا و اقیانوسیه پیشین وزارت امور خارجه معتقد است که آمریکا خواهان جنگی تمام عیار نیست اما اگر آمریکا جنگی را شروع کند خاتمه دهنده آن نخواهد بود.
کد خبر: ۱۲۴۴۰۴۱
خاتمه جنگ در دست ترامپ نیست

مصاحبه ابراهیم رحیم پور با جام جم آنلاین را می خوانید:

*آیا این اقدام ترامپ احتمال بروز جنگ بین ایران و آمریکا را تقویت کرده است؟

در این مورد ترامپ و آمریکا به جنگ اقتصادی با ایران فکر می کنند. این جنگ کافی است و به اهداف خود خواهند رسید. استراتژی آمریکایی ها این است که فعلا از جنگ با ایران احتراز می کنند. جنگ به معنی جنگ و ضربات کوتاه مورد نظر نیست. ترامپ در آستانه انتخابات خود را وارد یک جنگ نامشخص با حریفی مثل ایران نخواهد کرد. این ضربه برای ایران بد بود. لذا می خواهند به اینجا بسنده کنند و تهدید کرده اند اگر ایران حرکت های جدیدی انجام دهد پاسخ خواهند داد. استنباط من این است که آمریکا خواهان جنگی تمام عیار نیست و این حرکت را به ضرر خود می داند. اما احتمال ضربات مقطعی وجود دارد.

آمریکا بهانه عراق را دارد و حتی در این قسمت نیز ضربه انتقامی خود را بر یکی از جزایر ما در خلیج فارس و یا مرکزی اقتصادی و یا تروریستی در ایران دست نزد. همه اینها معنی دارد و این کشور نمی خواهد درگیر جنگی مستقیم در خاک ایران شود. آنها شاید بتوانند جنگی را شروع کنند ولی خاتمه جنگ در دست آنها نیست. تا اینجا هم بر این استراتژی جلو رفته اند و به نظر خود ضربات اقتصادی را کافی می دانند. ولی از طرفی ایران ضربه بدی خورده است و قاعدتا نمی تواند ساکت باشد. این نکته که جواب کی و کجا خواهد بود مواردی است که در سطح رهبری و شورای امنیت مشخص خواهد شد.

* با توجه به این اتفاق رابطه ایران و عراق چطور ارزیابی می شود؟

حرکتی که آمریکا انجام داد بسیار کار شده و حساب شده بود و مدتی طولانی تصمیم به انجام این کار داشتند ولی زمانی را انتخاب کردند که با تحریک سفارت آمریکا در عراق در مقطعی انجام شد که داخل فضایی به نفع ایران نباشد. دولتی در عراق وجود ندارد و راحتتر توانستند کار خود را انجام بدهند و کسی در عراق معترض آنها نشد. بنابراین در عراق وضعیتی باثبات وجود ندارد که بتوانیم آنها را مورد سوال قرار بدهیم تا آنها پاسخ هایی قوی داشته باشند. آقای ترامپ در بگرام برای سربازان آمریکایی صحبت کرد و رییس جمهور افغانستان دست به سینه ایستاد. شما نمی توانید از عراق و افغانستان توقع حرکتی جدی نسبت به این مسائل را داشته باشید.

* خیلی از کشورها از این اقدام شخص ترامپ ترسیده اند و منتظر اتفاقات ناگواری در منطقه هستند ارزیابی شما از این موضوع چیست؟

ترس بخاطر افزایش قیمت نفت است. اگر پیامد این ماجرا منجر به حرکات نظامی بعدی شود وضعیت سخت خواهد شد و منطقه ناامن می شود و قانون بین المللی و سازمان ملل تحت الشعاع قرار می گیرد و آنها قدرت تاثیر گذاری خود را از دست می دهند.

* با توجه به این اتفاق آینده حشد الشعبی به چه صورتی خواهد شد؟

حشد الشعبی با یک بحران فرو نمی پاشد و از بین نمی رود. قاعدتا این نیرو حذف شدنی نیست ولی با توجه به وضعیت دولت عراق که وضعیتی باثبات نیست و از طرفی آقای سلیمانی رتبه و ابتکاراتی کاملا متفاوت با نفرات بعدی دارد. جانشین آقای سلیمانی کار بسیار سختی در پیش دارد. اراده ما بر این است که کسانی که در عراق بر ضد تروریست و داعش کار کرده اند با راهبردی موثر مورد حمایت ما قرار بگیرند ولی در نبود سردار سلیمانی و در کنار وضعیت نامشخص عراق شرایط آینده قابل پیش بینی دقیق نیست و نمی توان گفت ماهیت و استحکام این گروه در آینده چگونه خواهد بود.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها