آیا می‌توان به بهداشت و سلامت افطاری‌ها در اماکن عمومی اعتماد کرد؟

نکته‌های بهداشتی در افطاری‌های خیابانی

از آنجا که در ماه مبارک رمضان برنامه خوراک و وعده‌های غذایی روزه داران تفاوت‌هایی با ایام دیگر سال دارد، لذا لازم است به برخی از نکات بهداشتی در مورد اغذیه مورد استفاده در این ماه توجه بیشتری شود که در ادامه به برخی از این موارد اشاره می‌شود.
کد خبر: ۱۱۴۵۷۸۴
نکاتی پیرامون بهداشت غذا در ماه مبارک رمضان

به گزارش جام جم، انواع غذاهای گرم نذری باید در داخل ظروف یکبار مصرف کاغذی یا با پایه گیاهی توزیع شوند. نگهداری اغذیه در ظروف یک‌بار مصرف پلاستیکی خطر دریافت ترکیبات پلیمری سرطان‌زا را به دنبال دارد. قبل از مهیا کردن سبزی خوردن برای وعده‌های افطاری یا سحری، حتما باید سالم‌سازی سبزیجات شامل آبکشی اولیه، انگل‌زدایی، گندزدایی و آبکشی نهایی انجام شود.

شایان ذکر است معمولا در وعده افطاری شیر یا پنیر مصرف می‌شود؛ باید دقت کرد که خوردن شیر خام یا پنیر سنتی غیرپاستوریزه خطر ابتلا به تب مالت را در پی خواهد داشت و باید در این زمینه احتیاط کرد. آش و حلیم صرفا باید از مراکز عرضه مجاز و شناخته شده، خریداری شوند.

تهیه آش و حلیم از مراکز غیرمجاز و سیار که گاهی توسط وانت بار یا در کنار خیابان عرضه می‌شوند به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. از خرید آش و حلیم به صورت سرد پرهیز و فقط باید به صورت گرم خریداری شوند. گفتنی است مدت‌ها قبل در برخی از رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، گمانه‌زنی‌هایی در خصوص استفاده متقلبانه از پنبه و الیاف نظیر پشم گوسفند در داخل حلیم‌های تولیدی در برخی از مناطق تهران منتشر شد که البته هیچ‌گاه به اثبات نرسیده و توسط وزارت بهداشت نیز تائید نشد.

به نظر می‌رسد ایجاد شبهه استفاده از بافت پنبه و الیاف در داخل حلیم به این علت بوده است که رشته‌های پروتئینی کلاژن موجود در گوشت در اثر حرارت پخت طولانی‌مدت و همچنین ترکیب شدن با برخی از قندهای گندم موجود در حلیم، ایجاد بافت کشسانی شبیه پنبه کرده است و لذا وقوع چنین تقلبی در حلیم محتمل نیست. از آنجا که مصرف برنج پخته شده در هر دو وعده افطاری و سحری توسط بسیاری از روزه‌داران رایج است، لذا باید سلامت برنج پخته شده به‌طور ویژه مورد توجه قرار گیرد.

برنج پخته شده مستعد آلودگی به سم باکتری باسیلوس سرئوس و برای پیشگیری از این آلودگی باید حداکثر پس از گذشت دو ساعت از طبخ و آماده شدن برنج پخته، باقیمانده آن بلافاصله در یخچال نگهداری شود. به عبارت دیگر در حد فاصل زمانی بین وعده‌های غذایی سحری و افطاری، به هیچ وجه نباید ظرف حاوی باقیمانده برنج در داخل محیط آشپزخانه قرار داده شود.

چرا که دمای محیط آشپزخانه رشد و تکثیر باکتری باسیلوس سرئوس را موجب می‌شود که در نهایت منجر به تولید سم در داخل برنج می‌شود. در ماه مبارک رمضان، تمایل به مصرف دل و جگر کبابی توسط برخی افراد افزایش می‌یابد. تاکید می‌شود برای حفظ سلامت خود به هیچ وجه نباید دل و جگر کباب شده را از دستفروشی‌های کنار خیابان تهیه کنید.

این نوع کباب فقط باید از مغازه‌های جگر فروشی دارای مجوز بهداشتی خریداری شوند. همچنین به منظور پیشگیری از بیماری‌های عفونی، باید از مصرف دل و جگر به صورت آبدار یا نیم پخته اجتناب شود و قبل از مصرف از پخته شدن کامل آن اطمینان حاصل کرد.

دکتر بهادر حاجی‌محمدی

رئیس مرکز تحقیقات سلامت و ایمنی دانشگاه علوم پزشکی یزد

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها